Oedeemtherapie

Veel mensen hebben wel eens last van een vochtophoping in het lichaam, bijvoorbeeld bij een blessure of ontsteking. Er ontstaat dan een zwelling op de plek van de aandoening. Helaas zijn er ook minder onschuldige aandoeningen die ervoor zorgen dat jij extreem veel vocht vasthoudt. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Het vasthouden van erg veel vocht kan zorgen voor een zwaar, gespannen of in sommige gevallen zelfs een pijnlijk gevoel.

Wat is oedeem?

Oedeem is een buitengewone ophoping van vocht in het weefsel. Deze vochtophoping ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Een groot deel van de mensen met oedeem heeft last van vocht in de benen, maar de vochtophoping kan vrijwel overal in het lichaam plaatsvinden. Van je enkels tot je gezicht. Extreme ophoping van vocht heeft vervelende gevolgen. Zo kan ernstige vochtophoping leiden tot bewegingsbeperkingen, pijnlijke lichaamsdelen en spanningstoename, verslechterde functie van spieren en gewrichten of vergroot het de kans op een infectie. Fysiotherapie monster biedt therapie gericht op het verminderen van vocht. Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie gericht op het afvoeren van hydrops.

Vormen van oedeem

Oedeem is in bijna alle gevallen een gevolg van een andere aandoening. Er zijn verschillende vormen van oedeem, die afhankelijk zijn van de oorzaak. Een van de vormen van oedeem is lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan als gevolg van een andere aandoening (secundaire lymfoedeem). Bekende vormen van secundair oedeem zijn arm-oedeem na een borstoperatie, of been oedeem na een gynaecologische operatie. Een ander veel voorkomende vorm van veel hydrops is veneus oedeem, dit wordt meestal veroorzaakt door vaatwand zwakte en voornamelijk voor in de benen. Lipoedeem, een vet- en vochtophoping, is ook een vorm van oedeem die in de benen voorkomt. Vaak zie je een combinatie van verschillende soorten oedeem op hetzelfde lichaam.

De behandeling van oedeem

Het is belangrijk om bijtijds te beginnen met oedeemtherapie. Hoe eerder de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans dat we de klachten kunnen verminderen. Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te behandelen. Uiteraard is dit afhankelijk van de klachten en de vorm van oedeem.

Verschillende oedeembehandelingen op een rijtje:

Als het gewricht moeilijk te bewegen of pijnlijk is, kan manuele therapie de oplossing zijn. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de ingreep merkbaar; gewrichten functioneren beter en beweging is gemakkelijker. Voorbeelden van aandoeningen die een manueel therapeut kan behandelen:

- Voorlichting en advies: je leert over huidhygiëne en hoe je moet omgaan met oedeem.
- Ademhalingstechnieken: ontspanning en een goede ademhaling hebben een positieve uitwerking op de vermindering van vocht in het lichaam.
- Manuele lymfedrainage: deze speciale massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem.
- Taping: tapen zorgt voor een verbeterde onderhuidse circulatie, waardoor de vochtafvoer wordt gestimuleerd.
-Compressie: druk uitoefenen door middel van zwachtelen zorgt voor het behoud van het behandelresultaat.

De effecten van oedeemtherapieie

Wat we willen bereiken met onze behandelingen is zelfmanagement. Een juiste omgang met oedeem is bepalend voor het verloop ervan. De patiënt speelt daarom een belangrijke rol in de behandeling. Wij leren jou omgaan met de aandoening, zodat deze minder effect heeft op jouw dagelijks leven.

Positieve effecten van de behandeling zijn bijvoorbeeld:

Vermindering van de volume van oedeem.
Minder pijn door spanningsafname van vochtophoping.
Functieverbetering van de spieren en gewrichten.
Minder kans op een infectie .

Wordt oedeemtherapie vergoed?

Oedeemtherapie valt onder fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of jouw oedeembehandelingen worden vergoed is dus afhankelijk van waar en hoe jij verzekerd bent voor fysiotherapie. Controleer dit bij jouw zorgverzekeraar.


//]]>